Jak se vaří Apetit? V kuchyni od JN interier
Když zařizuje kuchyň časopis o jídle, není to jen tak. Musí myslet kromě pohodlí, bezpečnosti a účelnosti především na to, že se v ní bude nejen vařit, ale také fotit. Skloubit takové požadavky nebylo snadné, ale nakonec to klaplo na výbornou.
Naše kuchyně se vznáší v 5. patře prosklené luxusní budovy na Floře, uprostřed kanceláří, v nichž sídlí naše a další spřátelené redakce. Většinu času v ní vznikají všechna ta báječná jídla, která pak nacházíte na stránkách Apetitu a v našich kuchařkách, ale i když se nefotí, kuchyň nezahálí. Protože je vaření naší společnou vášní, probíhají tady stálé experimenty. Redaktorka Stáňa Moravcová tady dělá své zavařovací a další konzervační pokusy, Darinka Sieglová teď jede v suflé (předtím měla koblihové období), Katka Švejdová sytí svými božími polévkami celé páté patro a já, když mám chvíli volna, vařím kolegyním obědy, protože nad domácí kuchyni není a na běhání po restauracích nemáme čas.
Tisíc a jedna podmínka
Když kuchyň vznikala, sešla se naše redakce s panem Štěpánem Vondráškem z firmy JN interiér, abychom se dohodli, jak bude vypadat. Jasné bylo, že musí mít spoustu úložných prostor - na všechny možné potraviny i na nádobí, které používáme na focení. Zároveň jsme chtěli co nejvýkonnější spotřebiče, komunikační zóny důležité pro přenášení jídel z kuchyně do ateliéru, a co bylo nejdůležitější - kuchyně sama se občas proměňuje v ateliér (například pro fotky typu krok za krokem), a tak její barva musela být světlá, neutrální a bez lesků, které by odrážely světlo. Se všemi našimi podmínkami se v JN interiéru vypořádali skvěle a naše kuchyň plní svůj účel bezchybně.
Bylinky se u nás na policích dlouho neohřejí - jejich spotřeba v naší kuchyni je doslova gigantická
Uvnitř zásuvek máme šikovně vymyšlený systém variabilních přihrádek
Variabilní prostor
Kromě centrální části linky, která skrývá vestavěné trouby, lednice, myčku a dřez, je v kuchyni ještě rozlehlý vařící ostrůvek. Jeho výhodami je kromě ohromné pracovní plochy také spousta úložných prostor, které jsou v něm zabudované ze všech stran, a také jeho pohyblivost. Celý je totiž na kolečkách, takže umožňuje podle potřeby měnit dispozici celé kuchyně. A aby těch vychytávek nebylo málo, z hladké plochy ostrůvku umí vyjet utajená elektrická zásuvka, která, když není právě třeba, zbytečně nepřekáží.
Volně stojící malé přístroje v centrální části linky
Praktické nastavitelné pořadače na talíře pomáhají při skladování i přenášení
Bílá je dobrá
Při výběru základního materiálu na linku, police a další nábytek padla naše volba na bílé zářivé lamino bez lesku s pracovní deskou v neutrální barvě světlého betonu. Mezi pracovní deskou, v níž je zabudovaný nerezový dvoudřez, a horními skříňkami linky, je na zdi přichycená dobře udržovatelná a omyvatelná skleněná zástěna ve světle šedé barvě z kaleného skla. Všechny úchytové lišty jsou z přírodního eloxovaného hliníku a pro pohodlnou manipulaci máme nainstalováno bezúchytkové otevírání dvířek, které oceňují zejména naši food stylisté.
„Kuchyň jsme plánovali s redaktorkami Apetitu, ony jsou autorky, já jsem to jen usměrňoval,“ líčí práce pan Vondrášek.
Ověřená kvalita
Při rozvažování o přístrojích jsme sáhli po osvědčené značce Whirpool. Vzhledem k množství jídel a surovin, které musíme skladovat, bylo jasné, že jedna lednice nestačí, proto máme v kuchyni dvě obří vestavěné lednice a pod každou z nich rozměrný mrazák. Stejně tak dublované máme i trouby, jednu běžnou a jednu velmi sofistikovanou, která je zároveň obyčejnou troubou i mikrovlnkou. V ostrůvku je zabudovaná velkoplošná vysoce citlivá sklokeramická deska Bauknecht, na kterou se vejdou vedle sebe i opravdu velké hrnce. Nad vařením je ve stropě zabudovaná výkonná digestoř, která ovšem občas nezabrání, aby se před naší kuchyní srocovali kolegové z ostatních redakcí přilákaní omamnou vůní. Co se týče technických vychytávek, za zmínku stojí určitě i osvětlení - led pásek osvětlující pracovní plochu je efektní, úsporný a má vysokou svítivost.
Pojezdy ve skříňkách opatřené pořadači na potraviny nám pomáhají s udržováním pořádku
Pro fotky je základ mít dostatek prostoru - když popojedeme ostrůvkem na kolečkách, získáme ho tolik, kolik právě potřebujeme
Pořádek musí být
Protože se v naší kuchyni střídají kuchaři, jak na běžícím pásu, je nutné udržovat úzkostlivý pořádek. I s tím nám v JN interiéru pomohli - ve skříňkách jsou skvěle vymyšlené pojezdy s vnitřními pořadači na potraviny i na nádobí.
Dotykové otvírání skříněk je příjemné na ovládání a nemusíte řešit opatlané úchyty
Jedna trouba při našem objemu vaření nestačí - ta vpředu je na běžné pečení, zadní sofistikovaný model ovládají jen ti nezkušenější z nás...
Co by mělo být jinak?
Jediné, co řešíme, je až přílišná citlivost sklokeramické desky, která reaguje i větší na změny teploty v místnosti, což kuchaře často (i nepříjemně) překvapí.
Tipy redakce
-
Při vymýšlení kuchyně se vyplatí konzultace s odborníky, ale hlavní slovo máte vy - jen Vy víte, komu přesně má Vaše kuchyň sloužit.
-
Věnujte při plánování pozornost dispozici a základnímu rozvržení - barvu nebo úchyty můžete snadno změnit, ale tohle je napořád.
-
Existují stovky vychytávek, o nichž nemáte ani tušení. Nechte si ukázat všechny - třeba zjistíte, že by se Vám některá mohla hodit.
Převzato z časopisu Apetit | BURDA Praha, spol. s r.o.
Všechny práva vyhrazena, jakékoliv texty nebo fotografie je zakázáno bez předchozího souhlasu šířit.