Vypečená kuchyň

Vařit, péct nebo si jen namazat krajíc s chlebem a uvařit čaj je o poznání snazší, když potřebné potraviny a pomůcky zaujímají vhodné místo a pracovní prostor kuchaře má požadované rozměry.

„Jistě oceníte, když při práci je každá věc po ruce a přesně tam, kde ji hledáte. Při plánování nové kuchyně je dobré přemýšlet nejenom o tom, z jakého materiálu kuchyň bude nebo jaké funkce požadujete od kuchyňských spotřebičů, ale také o tom, kam to všechno uložíme,“ vyjadřuje se k plánování kuchyně Štěpán Vondrášek z JN Interier a dodává, „základním omezením je prostor, který je pro kuchyni k dispozici, a dále jsou to instalace energií v kuchyni, které ne vždy lze změnit. Pak následuje úvaha nad skladbou kuchyňských skříněk. Skladbu navrhujeme podle průběhu práce v kuchyni s ohledem na co nejmenší pohyb v kuchyni a na jednotlivé fáze přípravy jídla.“
JNInterier

Kuchyň navržená v návaznosti na probíhající činnosti obsahuje pět základních zón řazených po směru hodinových ručiček, pro leváky obráceně. Realizace JN Interier, www.jninterier.cz

JNInterier

Za šestou následnou zónu lze označit stolování. V sestavě ve tvaru U stůl tvoří předěl mezi kuchyní a obývací částí, v přímé návaznosti na kuchyňskou desku je možné ho využít i jako pracovní plochy. Realizace JN Interier, www.jninterier.cz

Zónové plánování

Zdolat sto jarních kilometrů do kuchyňských prací nenáleží, výsledkem správného naplánování kuchyně je proto smysluplné rozvržení pěti nejdůležitějších zón vycházejících z návaznosti jednotlivých činností, kdy plynule přejdete od ukládání potravin až k jejich konzumaci.

S nákupní taškou jako první navštívíte zónu zásob, sem patří potraviny, které jsou uloženy v lednici, mrazáku nebo spížní skříni. Objem pro uložení potravin bývá nezřídka podceněn, proto si při plánování sepište, co a v jakém množství skladujete a zda vám bude vyhrazený prostor stačit.

Následuje zóna ukládání, v této sekci je umístěna téměř třetina používaných předmětů – nádobí, příbory, skleničky, ale také potraviny ke spotřebě, mouka a cukr v dózách a jiné. Protože se jedná o předměty častého používání, měly by být stále pohodlně po ruce, například ve výsuvech spodních skříněk.

Abyste umyté předměty mohli ukládat zpět do skříněk bez přecházení po kuchyni, navazuje na zónu ukládání zóna mytí se zabudovanou myčkou na nádobí a dřezem s odkládací plochou. Spodní skříňka pod dřezem představuje vhodné místo k uložení nádob na odpad, čisticích prostředků a pomůcek.

Než umyté potraviny přesunete v hrnci na varnou desku, musí se nejdřív náležitě oloupat, nakrájet. K tomu slouží zóna přípravy, úsek s největším nárokem na velikost pracovní desky vyžaduje nejméně 90 cm pracovní šířky a dobré osvětlení. Výsuvy a horní skříňky obsahují krájecí nože, prkénka, váhu, pracovní misky, kořenky a jiné nutné pomůcky pro přípravu pokrmů.

Poslední zastavením v pomyslné řadě náleží zóně vaření a pečení. Najdete zde varnou desku, pečicí troubu, odsavač par, mikrovlnku a nezbytnosti, jako jsou hrnce, pánve, plechy, vařečky, chňapky či kuchařky.

JNInterier

Výškové úrovně pracovní desky

Výška pracovní plochy kuchyňské desky by měla vycházet z výšky osoby. V domácnosti, kde je rozdíl ve vzrůstu partnerů větší, nelze docílit ideálního stavu pro všechny. Výška pracovní desky na přípravu jídla na ploše je stanovena pro osobu do 170 cm výšky na cca 80 cm. Varnou desku naopak snižujeme oproti pracovní ploše na výšku 70–75 cm a dřez zvyšujeme na 100–110 cm, abychom se při mytí nádobí příliš nehrbili. Z vizuálního hlediska se však mnohdy přistupuje k jednotné výšce desky 85 cm. Pro stanovení individuální výšky odpovídající Vašemu vzrůstu se používá základní pravidlo: při pokrčených rukách musí být prostor mezi lokty a pracovní plochou 10–15 cm.

Výškové uspořádání úložných prostor

Jste neustále na kolenou a s ohnutými zády hledáte potřebný předmět v útrobách dolních skříněk nebo balancujete na špičkách ve snaze sundat talíř z horní police? Pak je očividně něco špatně. Nejčastěji používané předměty náleží do středního pásma výškové úrovně, ve které jsou snadno a rychle dostupné. Ideální výška pro často používané věci je mezi 40 až 170 cm. Výsuvy pod pracovní deskou a první úrovně v oblasti horních skříněk by měly pojmout nejfrekventovanější pomůcky. Méně používané se ukládají nad a pod tuto oblast a do nejnižší a nejvyšší úrovně náleží ty, které upotřebíte občas. Horní skříňky zavěšujeme 50–55 cm nad pracovní desku. Pokud jsou skříňky výklopné, zvýšíme mezeru na 60–70 cm.

JNInterier

ERGONOMIE

Přehled všech článků