Vypečená kuchyň
Vařit, péct nebo si jen namazat krajíc s chlebem a uvařit čaj je o poznání snazší, když potřebné potraviny a pomůcky zaujímají vhodné místo a pracovní prostor kuchaře má požadované rozměry.
Kuchyň navržená v návaznosti na probíhající činnosti obsahuje pět základních zón řazených po směru hodinových ručiček, pro leváky obráceně. Realizace JN Interier, www.jninterier.cz
Za šestou následnou zónu lze označit stolování. V sestavě ve tvaru U stůl tvoří předěl mezi kuchyní a obývací částí, v přímé návaznosti na kuchyňskou desku je možné ho využít i jako pracovní plochy. Realizace JN Interier, www.jninterier.cz
Zónové plánování
Zdolat sto jarních kilometrů do kuchyňských prací nenáleží, výsledkem správného naplánování kuchyně je proto smysluplné rozvržení pěti nejdůležitějších zón vycházejících z návaznosti jednotlivých činností, kdy plynule přejdete od ukládání potravin až k jejich konzumaci.
S nákupní taškou jako první navštívíte zónu zásob, sem patří potraviny, které jsou uloženy v lednici, mrazáku nebo spížní skříni. Objem pro uložení potravin bývá nezřídka podceněn, proto si při plánování sepište, co a v jakém množství skladujete a zda vám bude vyhrazený prostor stačit.
Následuje zóna ukládání, v této sekci je umístěna téměř třetina používaných předmětů – nádobí, příbory, skleničky, ale také potraviny ke spotřebě, mouka a cukr v dózách a jiné. Protože se jedná o předměty častého používání, měly by být stále pohodlně po ruce, například ve výsuvech spodních skříněk.
Abyste umyté předměty mohli ukládat zpět do skříněk bez přecházení po kuchyni, navazuje na zónu ukládání zóna mytí se zabudovanou myčkou na nádobí a dřezem s odkládací plochou. Spodní skříňka pod dřezem představuje vhodné místo k uložení nádob na odpad, čisticích prostředků a pomůcek.
Než umyté potraviny přesunete v hrnci na varnou desku, musí se nejdřív náležitě oloupat, nakrájet. K tomu slouží zóna přípravy, úsek s největším nárokem na velikost pracovní desky vyžaduje nejméně 90 cm pracovní šířky a dobré osvětlení. Výsuvy a horní skříňky obsahují krájecí nože, prkénka, váhu, pracovní misky, kořenky a jiné nutné pomůcky pro přípravu pokrmů.
Poslední zastavením v pomyslné řadě náleží zóně vaření a pečení. Najdete zde varnou desku, pečicí troubu, odsavač par, mikrovlnku a nezbytnosti, jako jsou hrnce, pánve, plechy, vařečky, chňapky či kuchařky.
Výškové úrovně pracovní desky
Výška pracovní plochy kuchyňské desky by měla vycházet z výšky osoby. V domácnosti, kde je rozdíl ve vzrůstu partnerů větší, nelze docílit ideálního stavu pro všechny. Výška pracovní desky na přípravu jídla na ploše je stanovena pro osobu do 170 cm výšky na cca 80 cm. Varnou desku naopak snižujeme oproti pracovní ploše na výšku 70–75 cm a dřez zvyšujeme na 100–110 cm, abychom se při mytí nádobí příliš nehrbili. Z vizuálního hlediska se však mnohdy přistupuje k jednotné výšce desky 85 cm. Pro stanovení individuální výšky odpovídající Vašemu vzrůstu se používá základní pravidlo: při pokrčených rukách musí být prostor mezi lokty a pracovní plochou 10–15 cm.
Výškové uspořádání úložných prostor
Jste neustále na kolenou a s ohnutými zády hledáte potřebný předmět v útrobách dolních skříněk nebo balancujete na špičkách ve snaze sundat talíř z horní police? Pak je očividně něco špatně. Nejčastěji používané předměty náleží do středního pásma výškové úrovně, ve které jsou snadno a rychle dostupné. Ideální výška pro často používané věci je mezi 40 až 170 cm. Výsuvy pod pracovní deskou a první úrovně v oblasti horních skříněk by měly pojmout nejfrekventovanější pomůcky. Méně používané se ukládají nad a pod tuto oblast a do nejnižší a nejvyšší úrovně náleží ty, které upotřebíte občas. Horní skříňky zavěšujeme 50–55 cm nad pracovní desku. Pokud jsou skříňky výklopné, zvýšíme mezeru na 60–70 cm.
ERGONOMIE
-
Odpad a přívod vody
přívod vody neosazujeme za spotřebičem, odpad umístit 45 cm nad podlahu, odpad pro myčku a pračku vyústit do sifonu
-
Elektrický varný panel
zásuvku 380 V/16 A umístit za nebo mimo obrys spotřebiče, min. 25 cm nad podlahu
-
Plynové varné panely
plynový kohout umístit mimo obrys spotřebiče do max. vzdálenosti 1 m od varné desky, max. délka plynové hadice je 1,5 m
-
Mikrovlnné trouby
zásuvku 220 V/16 A umístit za nebo mimo obrys spotřebiče, min. 25 cm nad podlahu
-
Malé elektrické spotřebiče
zásuvky umístit ve výšce 115–135 cm a mimo oblast varné desky a tzv. nulové zóny dřezu
-
Lednice, myčka , pračka , sušička
zásuvku 220 V/16 A umístit mimo obrys spotřebiče, minimálně 25 cm nad podlahu
-
Elektrická trouba
zásuvku 220 V/16 A umístit mimo obrys spotřebiče, min. 25 cm nad podlahu, připojovací kabel dlouhý min. 1,5 m
-
Vestavné odsavače par
zásuvku 220 V/16 A umístit asymetricky od středu spotřebiče vlevo nebo vpravo, podle dokumentace odsavače
-
Zářivky a bodová osvětlení
zásuvku umístit nad horní skříňku, případně kabel za horní skříňkou