Ergonomie kuchyně

Než se definitivně rozhodnete pro konečné uspořádání kuchyně, ověřte, zda vám naplánované řešení vyhovuje. Kromě návaznosti jednotlivých zón je třeba zkontrolovat i další parametry. Jaké? O tom jsme si povídali se Štěpánem Vondáškem, ze společnosti JN Interier.

JNInterier

Kuchyň situovaná do tvaru písmene U poskytuje velkorysou pracovní plochu. Kapacitu úložných prostor významně rozšiřují horní skříňky vedoucí až ke stropu

Jaká je optimální návaznost jednotlivých zón?

Obecně platí zásada, že by na chladničku a spíž měla navazovat alespoň menší odkládací plocha. Z té má být snadno dostupný dřez, na který navazuje přípravná plocha a varná deska. Po obou stranách varné desky by měl být alespoň malý odkládací prostor. Hlavní pracovní plocha je mezi dřezem a varnou zónou. Uspořádání jednotlivých zón je ale většinou třeba přizpůsobit konkrétním dispozicím i velikosti místnosti. Jinak vypadá v jedné lince, v sestavách situovaných do různých tvarů, nebo když je v kuchyni ostrůvek. Tím víc je pak třeba, aby návrhář vycházel nejen z dispozic, ale také z individuálních zvyků a potřeb budoucích uživatelů.

JNInterier

Sestava situovaná do písmene L je doplněna pultem, který ji opticky uzavírá. V případě, že není aktuálně využitý jako jídelní stůl, poskytuje další pracovní plochu

JNInterier

Skříňky protažené k podhledu umožňují maximální využití prostoru k úložným účelům. Transparentní podpěra ostrůvku podtrhuje vzdušnost celé sestavy

Co by si měli budoucí majitelé při plánování kuchyně s návrhářem ještě ohlídat?

Doporučuji, aby se zamysleli, zda jim bude skutečně vyhovovat velikost a umístění úložných, ale i odkládacích prostor. Vyplatí se už předem vyjasnit, kde budou například kořenky nebo varné náčiní. Aby vše bylo uložené tam, kde to budou opravdu potřebovat. Stejně tak doporučuji neslevit na nárocích u použitého kování. Jedině kvalitní typy totiž zajistí dlouhodobě bezproblémový chod.

Na co je z ergonomického hlediska ještě třeba dát pozor?

Ne každý si uvědomuje, že k příjemnému a ergonomickému užívání kuchyňské sestavy patří také správně zvolená výška. V současnosti je třeba toto hledisko sledovat o to víc, že standardní výška pracovní desky, která v minulosti vyhovovala většině populace, už není pro mnoho lidí vhodná. Lidé jsou vyšší a tomu je třeba přizpůsobit i kuchyň.

Jak lze takovému požadavku vyhovět?

Nejjednodušší je zvýšení spodních soklů. To ale není ani praktické ani estetické. Vysoký sokl působí „humpolácky“ a pod sestavou zůstává nevyužitý prostor. Proto naše společnost v souvislosti s rostoucí populací aktuálně připravila novou řadu kuchyňských skříněk, které jsou oproti běžným typům vyšší. Základní výšku jsme zvedli o 10 cm, takže se s 10cm soklem a 38mm pracovní deskou dostaneme na výšku 96 cm. Tomu je ale třeba přizpůsobit i další prvky, aby si sestava zachovala krásné průběžné linie. Spolu s tím, jsme upravili i návaznost linií k vysokým skříním.

Zpátky k vaší kuchyni. Co je podle vás hlavní předností celé realizace?

Máme takovou tu klasickou stěnu, u které jsme chtěli skříňky až do stropu. Linka je metr vysoká, přece jenom jsme s Veronikou oba čahouni. Nechali jsme tam myčku, pračku a sušičku, protože nemáme bohužel jinou místnost na prádelnu. Oříškem bylo vyřešit naši oblou stěnu. Ta se netýká jenom obrovského ostrůvku, který je metr a půl hluboký, ale také rohové skříně. Šlo o zkosenou stěnu u okna, kde je vysoká skříň a celý ostrůvek pasovaný pod úhlem stěny. Je zde rohová skříňka do „L“, ze které jsou vidět jen dveře. Je to vlastně výkus pro knihovničku úplně vepředu. Odborníci z firmy JN Interiér tento majstrštyk ovšem technicky vyřešili naprosto perfektně. A pak je tu knihovna, ta dominuje celému našemu bytu, ale vlastně i chalupě. A tak nemohla, i když je malinká, chybět ani v ostrůvku.

Vaše společnost je už od počátku zaměřená na individuální výrobu. Každá sestava, která opustí váš výrobní závod v Brandýse nad Labem, je tedy originálem. Proč jste vsadili na tento typ výroby a nezvolili jednodušší cestu montáže hotových segmentů? Jaké jsou výhody výroby na zakázku?

Díky vlastní výrobě jsme flexibilní a jsme zvyklí reagovat na individualní požadavky, aniž bychom museli překonávat nějaké problémy. Kromě toho, že naši zákazníci mohou mít tu svou kuchyň, která je vyrobená přesně podle jejich představ, k ní dokážeme vyrobit na míru i stylově stejné zařízení do celého interiéru. Může to být veškerý nábytek nebo třeba jen určité prvky zhotovené ze stejného materiálu, díky kterým pak celý prostor působí jednotně. Kromě kuchyní a interiérového nábytku se společnost zabývá také výrobou vestavných skříní. V současnosti nabízí nově německý posuvný systém dveří pro šatní skříně, které jsou v porovnání se standardně využívanými systémy komplexněji řešené a kvalitněji zpracované do detailu.

Zdroj: www.modernibyt.cz

Přehled všech článků